Jom Keep In Touch ..

Saturday, March 26, 2011

Earth Hour...


hola semua, dengan 60 minit bersamaan 1 jam untuk anda menutup lampu dan memadamkan segala peralatan elektrik anda bagi menyokong kempen ini.. diharapkan readers semua akan berbuat demikian pada pukul 8.30 malam hari sabtu ini bersamaan dengan 26 Mac 2011..

serba sedikit maklumat untuk korang mana wujudnya detik permulaan kempen nie..
(in english)

Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia when 2.2 million individuals and more than 2,000 businesses turned their lights off for one hour to take a stand against climate change. Only a year later and Earth Hour had become a global sustainability movement with more than 50 million people across 35 countries/territories participating. Global landmarks such as the Sydney Harbour Bridge, CN Tower in Toronto, Golden Gate Bridge in San Francisco, and Rome’s Colosseum, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.

Earth Hour - Chile
In March 2009, hundreds of millions of people took part in the third Earth Hour. Over 4000 cities in 88 countries/territories officially switched off to pledge their support for the planet, making Earth Hour 2009 the world’s largest global climate change initiative.
On Saturday 27 March, Earth Hour 2010 became the biggest Earth Hour ever. A record 128 countries and territories joined the global display of climate action. Iconic buildings and landmarks from Asia Pacific to Europe and Africa to the Americas switched off. People across the world from all walks of life turned off their lights and came together in celebration and contemplation of the one thing we all have in common – our planet.

seperti biasa kalau nak tau lebih banyak informasi yang berguna, sila layari laman ini...
atau klik 
Earth Hour - Malaysia untuk maklumat tempatan tentang Earth Hour di Malaysia..

tapi persoalannya, mampu dan boleh ke korang melakukannya?? kalau korang mampu lakukannya, korang memang terbaik dikalangan yang terbaik!! kalau boleh share kan pada aku ape yang korang dah lakukan pada earth hour nanti keyh.. adios~!

Sunday, March 20, 2011

Everything Happens For A Reason...

kadang-kadang kekejaman dilakukan oleh manusia tak tercapai dek akal.. tapi, apa yang telah di lakukan oleh manusia itu sendiri. pasti akan menerima balasan atas perbuatan mereka itu..
What goes around comes around....


video
adekah bencana tsunami itu satu balasan untuk mereka???
wallahualam...

Friday, March 18, 2011

Kaki Wayang : Unknown [2011]

seperti biasa lah kalau title entry starting dengan kaki wayang.. kompem2 la nak review pasal movie kan... jadi kali nie nak review cerita bertajuk Unknown yang baru je aku tengok kat wayang... aku pun tak tau cite nie ade kat wayang... maybe die punye advertise x sehangat I am Number four @ Hikayat Merong Mahawangsa.. tapi tak cuba tengok tak tau kan..
erm if korang google atau layari laman web internet movie database (IMDb) korang akan dapat banyak list untuk tajuk cerita nie.. tapi yang nie versi 2011.. so, not bad la cerita die..


sinopsis
cerita nie mengisahkan seorang lelaki yang baru sedar dari koma selepas berlaku satu kemalangan, telah mengalami sedikit masalah dan kehilangan identitinya sendiri selepas seorang lelaki lain telah mengambil tempat dan menyamar sebagai dirinya. identitinya tidak dikenali oleh orang yang sepatutnye mengenalinya termasuklah isterinya sendiri tidak mempercayainya. jadi, dengan pertolongan daripada seorang wanita, die ingin membuktikan dirinya tak bersalah dan mahu membuktikan siapakah dirinya yang sebenar...

Liam Neeson dan Diane Kruger dalam salah satu adegan 'Unknown'

komen
bagi aku cerita nie start dengan baik sekali sebab die x buang masa kite tok tunggu scene yang tak sepatutnye.. senang cite die x berjeler-jeler dan melarat. so, perasaan bosan tu tak ade sangat bila tonton cerita nie.. sebabnya babak-babak cemas pun dah mula dari awal lagi...dan lagi menarik, bila cite nie twist sikit dari cerita-cerita yang stereotaip hollywood yang lain.. apa yang aku predict rupanya tak berlaku.. so baguss!!
keterujaan tu bertambah bila dia dah ingat balik siapa diri dia yang sebenarnya..
cuma kat sini, ade persoalan yang tak terjawap sikit bila ade sesetengah scene tu aku kurang faham macam mana benda tu boleh berlaku... 

so, kalau korang nak tau lebih lanjut boleh la korang sendiri tengok yerh.. orang cite x rugi la.. kalau rugi 2.. maybe this movie is not ur fav genre..LOL


 Rating  : 6.5/10 star

A movie review by Amy Sidek


p/s : take back your life occay!

Tuesday, March 15, 2011

My Birthday Part 2

haha.. kan dah cakap ade part 2... 
semua nie gara-gara start hari jumaat tu dowang dh start buat suprise tok sambut hari jadi aku..
then hari sabtu sambut dengan family plak, ahad sambut dengan ehem ehem yang x berapa nak ehem-ehem sangat...
n baru tadi (isnin) sambut dengan shasha n da geng... 
so cerita lebih-lebih xdek guna.. kali nie just nak share kan photos sahaja... 
xdek mood nak taip banyak-banyak..(still dalam mood perut buntat kekenyangan)

*asyik makan dan makan...

so nak upload ape??
gambar kek jelah..
then nak bagi ucapan sikit kat semua? boleh kan..
boleh laa.. nie kan blog saya..kekeke

kek daripada family

bila guna mood black n white baru laa gambar nie akan jadi gambar kenangan abadi.
x gitu???
hwa3

cupcakes daripada shasha hazizul hassan 
*baru tadi dapat

kan dah cakap.. asyik dapat makanan aje...uwaah!
gemuk lagi laa macam nie..sob3
bila nak dapat rumah banglo? bila nak dapat kereta sport? bila nak dapat?? bilaaa???? hoho

ucapan
sekarang baru la berkesempatan nak ucapkan kepada semua yang telah bersusah payah untuk memberikan ucapan korang kat aku. yang telah bagi hadiah ke, yang bagi kek ke x kira yang besar@kecik, yang sediakan donuts atau belanja tengok wayang, makan, jalan-jalan dan juga yang spend kan masa mereka untuk aku.. 

aku mengucapkan jutaan terima kasih kepada kalian semua.. yang telah membuatkan sambutan hari jadi aku yang ke-21 kali nie amat bererti dan bermakna.. *terasa macam artis gitu!! amboi-amboi-amboi~~! haha

dengan doa yang korang semua ucapkan diharapkan aku akan menjadi insan yang lebih baik untuk hari-hari yang mendatang..
hanya Allah S.W.T je dapat membalas segala yang korang berikan..
so, dari dalam lubuk hati aku ini.. aku ingin luahkan perasaan kasih dan sayang aku kepada sesiapa jugak yang terlibat sepanjang hari bagi memperingatkan aku tentang kelahiran aku yang membuatkan aku sedar aku nie dah makin tua..*errghh ayat x bole blah.

mak abah dan keluarga, teman lelaki dan teman wanita, sahabat handai, kawan dan rakan, musuh mahupun jiran tertangga..
AKU SAYANGKAN KALIAN SEMUA..
TERIMA KASIH!!!
pantun khas dari saya

pagi ditunggu terbitnya suria,
suria diganti si bulan purnama,
bertahun-tahun hidup di dunia,
pahit manisnya ditempuh juga,

anak bengali mencari rusa,
rusa berada di tanah paya,
saya kini sudah dewasa,
doakan saja kesejahteraan saya,
.
anak melayu main layang-layang,
bermain pula di tepi perigi,
kalau ada umur yang panjang,
tahun hadapan sambut la lagi...
hehehe =D

Sunday, March 13, 2011

My Birthday Part 1

11 march 1990.. 
lahir la seorang insan bernama Helmi yang berAbah kan Encik Mat Sidek dan berEmak kan Puan Rossidah...
alhamdulilah masih lagi mampu memanjatkan kesyukuran kehadrat ilahi kerana dengan izin dari-Nya aku masih lagi di sini.. masih mampu melihat keindahan yang Allah cipta mahupun kejahilan yang manusia cipta yang telah berlaku di dunia yang fana ini.. dan mampu untuk menaip tiap-tiap patah perkataan di dalam blog untuk tontonan kalian..
Umur telah mencecah 21 tahun.. 21 tahun bagi mengenal erti kehidupan di dunia ini..

jadi hari jadi aku kali nie jatuh pada hari jumaat, hari segala penghulu hari... terima kasih yang tak terhingga kepada sesiapa sahaja yang sudi untuk memberikan ucapan untuk aku.. aku sangat menghargai ingatan kalian itu...hwa3

so, untuk hari jadi aku kali nie.. it's just a simple day untuk aku.. i'm exhausted but a lot of fun...
mule2 main bowling,
next pegi karaoke, time nie sweet sangat sebab dowg soh zakwan dengan aku pegi masuk dulu karaoke then aien, arly n nik dtg kemudian.. rupenya2 ade a little surprise untuk aku..
dowg masuk dengan membawa sekotak donuts untuk birthday aku...

taraaa!!! yang jeli kuning ngan merah 2 x yah beli tau..xsedap..hahaha
kali nie x nak cakap banyak-banyak..
biar gambar yang berbicara....hehe













dalam pertengahan tu, nik konon buat kezutan tok aku.. die x bagi aku pegang remote sebab konon tengah pilih lagu lagi.. rupe-rupenya next lagu adelah lagu Happy Birthday.. so sweet n kelakar kot dowg nie... siap amik video.. tapi zakwan cakap nak upload susah.. so aku x dapat nak upload kan kat sinie.. yelah semua pic nie pun dari kamera zakwan n arly..
birthday boi nie pakai enset cikai je...kekeke
*tunggu orang baik hati hadiahkan handset canggih mangih sikit...(bila la agaknye)











lokasi : Red Box Low Yatt...hehe
lepas tu kitorg x kemana... cuma pulang ke rumah masing-masing sebab malam tu masing-masing ade plan...

aku pun ade plan ngan am nak tengok wayang... midnite movie!! yerh!!!
nak tengok hikayat merong mahawangsa tapi sebab ramai yang tengok kami terpakse la tengok cite Beastly.. 
lepas movie kitorg g makan kat mcd.. am blanje laa! fulawei...am blanje tuu!! keke
thanks again am...

so, balik rumah dalam jam 4 pagi. sangat penat.. terus tidur laa..hehehe..
yang penting nanti ade part 2.. nantikan yerh...
*entry kali nie simple kan..hahahah
jumpe lagi next entry..

Saturday, March 12, 2011

Kaki Wayang : Beastly

salam kat semua readers, lama x cakap2 pasal review cerita-cerita yang ade kat wayang skang nie kan.. al maklumlah skang nie kalo tgk wayang malas nak bg komen or kritikan sebab bukan pakar sgt bab2 filem nie.. hoho...

tapi pikir2 kan balik ape salahnya kalau kite luahkan pendapat.. kite semua kan duduk kat negara yang demokrasi.. semua orang berhak bersua..tett *x mau berpolitik sangat..haha

okeyh, nak open cite pasal Beastly yang skang tengah hangat kat wayang...
of coz fantasi romatik
idea asal : The Beauty and The Beast (fairy tale)
aku sangat suka cerita dongeng sebab tu blog nie pun tagline nya Once Upon A Time..haha


sinopsis
cerita ni mengisahkan seorang lelaki kacak lagi hot n spicy bernama Kyle, dengan menggunakan rupa parasnya yang mencairkan, Kyle mencapai tahap populariti dengan mudah. Disebalik rupa paras yang kacak, Kyle tidak sedar yang dia telah menyakitkan hati ramai orang. Dalam masa yang sama muncul seorang ahli sihir bernama Kendra yang bengang akan perangai Kyle yang belagak dengan kekacakkannya itu. 


Kendra telah menyihir Kyle dengan menjadikan rupa Kyle kelihatan hodoh dan tidak menarik. Sumpahan Kendra menjadikan Kyle tidak senang dan beliau telah lari menembunyikan diri dipinggir bandar (padahal bapa die yang x leh trima anak die jadi macam tu). Syarat untuk Kyle pulih seperti sediakala adalah dengan mencari cinta sejatinya dalam masa setahun, cinta sejatinya perlulah mengungkapkan kata “I Love U” kepada Kyle dan sekiranya terjadi, sumpahan Kendra akan terhapus dengan sendirinya. Sekiranya gagal Kyle akan hidup dengan rupa paras yang hodoh buat selama-lamanya.

jadi di situ bermulalah perjalanan dan cabaran untuk si hodoh untuk mencari cinta die yang sebenar, yang x melihat kehodohannya itu sebagai kayu pengukur untuk mendapat sebuah cinta sejati.


komen dari aku
bila dh tonton cite nie, aku boleh cakap  jalan cite die memang menarik.. sebab ade unsur fantasia tapi a bit stereotype laa.. macam biasa la cerita romantik, plot die agak dah basi..sama je... membuatkan aku boleh predict ape yang akan berlaku lepas tu..  sepatutnye cerita macam nie. memberikan keghairahan pada si penonton..
keghairahan untuk menonton yerh.. bagi kat semua para penonton nak tau ape yang akan berlaku lepas tu dengan cara yang lebih memberangsangkan.. ini filem 13 tahun ke atas.. bukan 18 tahun..so keghairahan yang dimaksudkan perlu difahami sewajarnya bukannya sex semata-mata..keke
(x mau kuning sangat otak itu) hahaha

unsur romantika itu ade.. cume rasa macam terlalu di buat-buat.. even babak yang kat atas bumbung sambil baca poem pun aku rasa ade cacat celanya.. *x meremang bulu roma la!


bagi pelakon die okeyh laa..si perempuan cantik manis dan si laki kacak bergaya.. 
cume vanessa dalam cite nie nampak sedikit kaku dan terlalu ikut skrip.. x macam dalam cerita high school musical. maybe dulu blakon ngan bekas kekasih sendiri.. so, ade unsur kimia di situ antara zack n vanessa, tp die sbgai pelakon perlu bijak untuk mewujudkan keserasian itu dengan pelakon lain..cewaah! =D 


selain dari tu, pelakon pembantu banyak jugak menolong cite nie jadi lebih menarik.. 
kalo xdek dowg maybe lagi bosan la cerita die.. 
nak tau lebih lanjut tentang trailer, gossip, komen dan seangkatan dengannya..
boleh la layari laman webnya di sini Beastly / Si Hodoh 

Rating  : 5.2/10 star

A movie review by Amy Sidek